Meetjeslandkalender 2025
Ontdek de Natuur van het Meetjesland met de Meetjeslandkalender 2025
In samenwerking met Natuurpunt en Partners brengt Natuurpunt Meetjesland jaarlijks een prachtige Meetjeslandkalender uit. Alle foto's in de kalender zijn gemaakt in het Meetjesland, en dienen als promotie voor de prachtige natuur die deze regio te bieden heeft. Deze kalender is niet alleen een visuele verkenning van het landschap, maar ook een belangrijk middel om de natuurbehoud en biodiversiteit in het Meetjesland te ondersteunen. Per kalender gaat er 6 euro naar de Meetjeslandse natuur.
Waarom Natuur zo Belangrijk is voor de Mens
Natuur is essentieel voor zowel de biodiversiteit als voor het welzijn van de mens. Het bevordert ontspanning, biedt inspiratie en is van vitaal belang voor de gezondheid. De positieve effecten van de natuur zijn duidelijk, wat ook blijkt uit de groeiende populariteit van natuurtoerisme
De Groenpootruiter
Op de cover van de Meetjeslandkalender staat de opvallende groenpootruiter. Deze vogel, die te herkennen is aan zijn grijsgroene poten en licht opgewipte snavel, werd gefotografeerd op een slikplaat in de Vrouwkeshoekkreek in Sint-Margriete. De groenpootruiter is een doortrekker die onze regio passeert op weg naar zijn broedgebieden in het Hoge Noorden of naar zijn overwinteringsgebieden ten zuiden van de Sahara. Vooral in de lente (eind april, begin mei) en de nazomer (juli tot oktober) kun je deze vogel aan onze kreken waarnemen.
Bont Zandoogje
Een andere prachtige afbeelding in de kalender toont het bont zandoogje, een vlinder die vaak wordt gezien op bloeiende sleedoornstruiken langs de dijken van Assenede. Het bont zandoogje vliegt drie generaties per jaar en is vaak te vinden op rottend fruit in de nazomer. In mijn eigen tuin zag ik soms wel zeven vlinders tegelijk bij de perenboom in september!
Het Leopoldkanaal: Een Stuk Geschiedenis
Een andere iconische locatie is het Leopoldkanaal, gefotografeerd nabij Fred's Cafe in Sint-Laureins.
Oorspronkelijk verliep de natuurlijk afwatering van de polders via de Westerschelde. Na de Belgische onafhankelijkheid hebben de Nederlanders die afwatering afgesloten zodat de polders van Maldegem tot Assenede regelmatig onder water stonden. Aanvankelijk was het plan om een kanaal te graven van Heist tot Zelzate zodat de afwatering ook in verbinding stond met de Noordzee via het kanaal Gent Terneuzen. Ten gevolge van een nieuw akkoord tussen België en Nederland loopt het kanaal tot Boekhoute waar de afwatering gebeurd via het Isabellakanaal en de Braakman. Het kanaal werd gegraven met de hand tussen 1843 en 1854.
Koop de Meetjeslandkalender
De Meetjeslandkalender is nu beschikbaar op verschillende locaties in het Meetjesland. Het is een manier om de schoonheid van de natuur in de regio te ondersteunen en te bewaren. Meer informatie over waar je de kalender kunt kopen, vind je via deze link https://www.npmeetjesland.be/meetjeslandkalender/
Groenpootruiter
Bont zandoogje
Lepoldkanaal
Hoog in het Balkangebergte in Bulgarije
Het Balkangebergte in Bulgarije is een adembenemende bergketen die het land van west naar oost doorkruist en het land letterlijk in tweeën deelt. De ongerepte natuur, indrukwekkende bergtoppen en rijke geschiedenis maken het Balkangebergte tot een uniek monument.
De Shipka Pas: waar geschiedenis en natuur samenkomen
Een van de meest iconische locaties in het Balkangebergte is de Shipka pas, gelegen op 1150 meter hoogte. Deze historische pas verbindt de Rozenvallei met Gabrovo en is een belangrijke verbinding tussen Noord- en Zuid-Bulgarije. De Shipka pas is beroemd vanwege het monument op de Stoletov-top, ter ere van de slachtoffers van de Bevrijdingsoorlog van 1877-1878 tegen de Turkse bezetting. Dit monument is een belangrijke herdenkingsplaats voor de Bulgaren.
Niet ver van de Shipka pas ligt het Buzludzha-monument, een indrukwekkend, maar vervallen bouwwerk dat in de jaren 70 door de communistische partij werd gebouwd. Het Buzludzha-monument is nu populair bij urbex-fotografen.
Het Centrale Balkan Nationaal Park: Bezoek aan de Mazalat Hut
Daarna had ik afgesproken met Rado www.gowhere.bg , een Bulgaarse vriend, en samen zijn we naar de Mazalut gegaan. Dit was een 3 uur durende wandeling doorheen mooie beukenbossen die de flanken van het gebergte tooien. De hut is gelegen op 1600 m hoogte in het Centrale Balkan Nationaal Park https://bulgariatravel.org/national-park-central-balkan/ en is een ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.
Op de eerste ochtend vertrokken we voor dag en dauw, gewapend met koplampen, naar een panoramisch uitkijkpunt. Daar konden we de zon zien opkomen boven een zee van bergen – een adembenemend zicht dat het harde werk van de vroege start dubbel en dwars waard was.
De Tocht naar de Top van Golyam Kademlya (2275 m)
Na een stevig ontbijt begon de lange tocht naar de top van Golyam Kademlya (2275 meter), de tweede hoogste berg van het Balkangebergte. Gedurende de wandeling genoten we van de indrukwekkende rotsformaties, Peeshtite Skali (de Zingende Rotsen), een natuurmonument. Deze unieke rotsen staan bekend om hun bijzondere geluiden die ze maken bij de minste wind.
Na zo'n vijf uur wandelen bereikten we uiteindelijk de top van Golyam Kademlya. Hier hadden we een schitterend uitzicht op de hoogste berg van het Balkangebergte, de Botev Peak (2376 meter). De beklimming was zwaar, maar de beloning was het absoluut waard.
Tijdens de terugtocht zagen we verschillende groepen gemzen. Het viel op dat de dieren zeer schuw waren. Mijn ervaring met gemzen in de Alpen en zeker in de Vogezen is dat ze eerder mak zijn. Maar misschien heeft de schrik van de dieren wel te maken met het feit dat ze regelmatig bejaagd worden door stropers. Enkele jaren terug werden ze door stropers zelfs bejaagd met een helikopter !
De terugtocht verliep een stuk vlotter en net voor het donker werd bereikten we terug de hut. In totaal hadden we zo'n 20 km gelopen, wat neerkomt op ongeveer 30.300 stappen en 800 hoogtemeters afgelegd. We waren vermoeid maar voldaan, en genoten van een welverdiend rustmoment bij de hut, voordat we de volgende dag weer terugkeerden naar de bewoonde wereld.
High in the Balkan Mountains of Bulgaria
The Balkan Mountains in Bulgaria is a breathtaking mountain range that stretches from west to east, dividing the country in two. Its pristine nature, impressive peaks, and rich history make the Balkan Mountains a unique landmark.
Shipka Pass: Where History and Nature Meet
One of the most iconic locations in the Balkan Mountains is Shipka Pass, located at an altitude of 1,150 meters. This historic pass connects the Rose Valley with Gabrovo and serves as a vital link between northern and southern Bulgaria. Shipka Pass is famous for the monument on Stoletov Peak, which commemorates the victims of the Liberation War of 1877-1878 against the Ottoman occupation. This monument is an important place of remembrance for the Bulgarian people.
Not far from Shipka Pass is the Buzludzha Monument, an impressive yet decaying structure built by the Communist Party in the 1970s. Today, the Buzludzha Monument is popular among urbex photographers for its unique and eerie beauty.
Central Balkan National Park: Visit to the Mazalat Hut
Next, I met with my Bulgarian friend Rado (www.gowhere.bg), and we headed towards the Mazalat Hut. The hike to the hut was a 3-hour walk through beautiful beech forests that adorn the slopes of the mountain. The hut is located at an altitude of 1,600 meters in the Central Balkan National Park (https://bulgariatravel.org/national-park-central-balkan/), making it an ideal base for exploring the area.
On the first morning, we set off at dawn, armed with headlamps, toward a panoramic viewpoint. There, we witnessed the sun rising above a sea of mountains – a breathtaking sight that made the early start well worth it.
The Hike to the Summit of Golyam Kademlya (2275 m)
After a hearty breakfast, we began the long hike to the summit of Golyam Kademlya (2,275 meters), the second-highest peak in the Balkan Mountains. Along the way, we enjoyed the impressive rock formations of Peeshtite Skali (the Singing Rocks), a natural monument known for the distinctive sounds the rocks make in the slightest breeze.
After about five hours of hiking, we finally reached the summit of Golyam Kademlya. From the top, we had a stunning view of the highest peak in the Balkan Mountains, Botev Peak (2,376 meters). The climb was tough, but the reward was absolutely worth it.
During the descent, we saw more groups of chamois. It was noticeable that the animals were particularly skittish. In my experience with chamois in the Alps and especially in the Vosges, they tend to be more docile. Perhaps the fear of these animals is related to the fact that they are frequently hunted by poachers. A few years ago, poachers even hunted them with a helicopter!
The return journey was much quicker, and we reached the hut just before dark. In total, we walked about 20 km, which is roughly 30,300 steps and 800 meters of elevation gain. We were tired but satisfied, and enjoyed a well-earned moment of rest at the hut before heading back to civilization the next day.
Het zicht vanop de Stoletov top met in de achtergrond de Rozenvallei
De Mazalat hut in het Centrale Balkan Nationaal Park
Het natuurmonument, de zingende rotsen, peeshitite skali
Ondanks de gemzen zeer schuw waren kon ik deze toch fotograferen
Natuurreizen 2025
Deze 2 reizen organiseer ik in 2025.
De fotoreis is nieuw omdat we 2 verschillende gebieden bezoeken, het natuurgebied Rusenski Lom waar we in de 2 vakantiehuizen verblijven en het Balkangebergte waar we verblijven in een hotel. De reis bestaat nu uit 10 dagen.
De vogelreis is ook nieuw waarbij we niet alleen vogels observeren in de omgeving van de vakantiehuizen maar we maken ook daguitstappen, o.a. naar de Donau waar we de grootste kolonie kroeskoppelikanen van Bulgarije zullen bezoeken met een rondvaart op de Donau en naar het Balkangebergte waar we verschillende soorten arenden en gieren kunnen observeren.
Naast de georganiseerde reizen kan je me ook steeds inhuren als gids, we spreken dan samen de periode af enz. Aangezien ik over vaste en mobiele fotohutten beschik, kennis heb van de beste spots, beschik over een 4x4 landcruiser, contacten heb, samenwerk met NGO Fund For Wild Flora and Fauna, kennis heb van de Bulgaarse natuur en de taal elementair spreek kan ik de geschikte partner zijn om jullie kansen te bieden om unieke beelden te maken.
Indien interesse, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gieren en jakhalzen fotograferen in het Balkangebergte, een top natuurbeleving
In oktober had ik het voorrecht om vier gepassioneerde natuurfotografen te begeleiden in het adembenemende Balkangebergte. Het doel van deze reis was om de indrukwekkende gieren en jakhalzen in hun natuurlijke habitat vast te leggen, maar we hebben ook prachtige landschappen gefotografeerd dat dit gebied zo bijzonder maakt. Deze ervaring was een ideale gelegenheid voor natuurfotografen die op zoek zijn naar unieke foto-opportuniteiten.
Nieuwe Fotohut voor Gieren en Jakhalzen
Voor het eerst maakten we gebruik van de nieuwe comfortabele fotohut die speciaal is ontworpen voor het fotograferen van gieren, jakhalzen en andere. De hut biedt een uitgelezen kans om de gieren en jakhalzen van dichtbij te observeren en te fotograferen. De lens wordt door een slurf geplaatst, en de fotograaf kan alles goed observeren dankzij het spiegelglas. De aanbevolen lenzen voor dit soort fotografie liggen tussen de 400 mm en 600 mm, maar de ideale keuze is een 200-600 mm lens voor de beste resultaten. In de hut is er plaats voor 6 fotografen.
Dankzij de samenwerking met de NGO Fund for Wild Flora and Fauna kunnen we deze unieke natuurfotografie-ervaring aanbieden aan natuurfotografen. Gedurende de reis hebben we drie keer gevoederd, met zowel een dode koe als slachtafval. Wanneer er geen dood dier beschikbaar is, wordt er 400 kg slachtafval gebruikt om de dieren te lokken.
Bij elke voedering waren de jakhalzen van de partij, aanvankelijk twee, maar na de derde voedering waren er maar liefst negen jakhalzen te zien. De gieren waren aanvankelijk moeilijker te lokken, maar op de voorlaatste dag was het eindelijk zover. Terwijl mijn collega Lachu en ik het slachtafval van de pick-up trokken, zagen we al vele gieren cirkelen, het was een indrukwekkend beeld.
De Magie van Gieren en Jakhalzen in Actie
In de hut wachtten we in spanning. De cirkelende gieren kwamen steeds lager en landden zowel rechts van de hut als aan het einde van het terrein. Hoewel we ze in eerste instantie niet konden zien, wisten we dat ze dichtbij waren. Ondertussen kwamen jakhalzen, raven en bonte kraaien al snel opdagen.
Na ongeveer anderhalf uur kwamen de gieren vanuit verschillende windrichtingen naar het slachtafval. Het was een spectaculair gezicht: de gieren kwamen als het ware in colonne recht op hun doel af. Wat bijzonder was, is dat de gieren in verschillende groepen aankwamen, zonder elkaar te kunnen zien, maar toch precies op hetzelfde moment kwamen ze in beweging. Het was een indrukwekkend gezicht.
We telden meer dan 60 vale gieren, 11 monniksgieren, 9 jakhalzen, en meer dan 40 raven – een absoluut hoogtepunt van de reis! Deze ervaring was de perfecte afsluiter van een onvergetelijke natuurfotografie reis in het Balkangebergte.
De Fotohut
Natuurfotografes aan het werk
Vale gieren en een monniksgier op de uitkijk
Vale gieren in het laatste avondlicht
Een jakhals wordt belaagd door enkele raven
Het berglandschap in de omgeving van Kotel
Een trektocht doorheen de Hoge Atlas.
Eind september heb ik deelgenomen aan een groepsreis van de reisorganisatie Wonderways. Het was een wandelreis in de Hoge Atlas in Marokko met als klap op de vuurpijl de beklimming van de hoogste berg van Noord-Afrika, de Toubkal 4200 m. hoog.
Voor we de bergen introkken verbleven we 1 nacht in het hectische en kleurrijke Marrakech. Het grote plein "Djemaa el Fna" is een bezienswaardigheid en bruist van leven, verkopers, straatartiesten, kraampjes met allerlei lekkernijen enz.
De volgende dag verlieten we Marrakech en zochten we de stilte en rust van de Hoge Atlas. Met een groep van 11 hebben we gedurende 5 dagen elke dag tussen de 5 a 6 uren gewandeld. We sliepen in guesthouses in de Berberdorpen. De avond voor de beklimming van de Toubkal sliepen we in tenten op 3200 m hoogte nabij Refuge de Toubkal les Mouflons. Om 4 uur in de ochtend zijn we gestart met de beklimming en iedereen heeft het gehaald.
Dankzij het team van ezeldrijvers en een kok, konden we wandelen met enkel een dagrugzak waarin wat drank, eten en fotomateriaal. Onze bagage werd door de ezels gedragen alsook het kookmateriaal, voedsel, tenten enz. De ezels kunnen wel tot 200 kg bagage dragen in de prachtige handgemaakte hangmanden. Op die manier werden we verwend en was het comfortabel wandelen. Met dank aan onze gidsen, Katrien en Mohammed die ons profesioneel hebben begeleid. Ook dank aan onze kok en de ezeldrijvers en Wonderways voor de toffe reis.
Djemaa El Fna
Djemaa el Fna
Djemaa el Fna, straatmuzikanten
Op stap
Typische begroeiing met op de achtergrond jeneverbesbomen
Oude jeneverbesbomen
Ezel met ezeldrijver
Op de terugweg van de Toubkal top
Nabij de Toubkal top
Een alpenkauw op de top van de Toubkal met de Hoge Atlas in de achtergrond