• image
  • image
  • image

De Grote Oorlog

De Grote Oorlog of de Eerste Wereldoorlog is intussen 100 jaar geleden maar in het Vlaamse landschap zijn nog vele stille getuigen te vinden. Een bunkerlinie doorkruist het noorden van het Meetjesland "De hollandstellung". Vooral in de omgeving van de "Heidestraat" te Oosteeklo zijn er nog vele bunkers te zien.

De bunkerlinie noemt de "Hollandstellung" omdat de Duitsers deze linie hebben opgetrokken om zich te verdedigen tegen een eventuele aanval van "het neutrale" Nederland. Op een gegeven moment deden geruchten de ronde dat Engeland probeerde Nederland te overtuigen om zich aan te sluiten bij de geallieerden. De Duitsers kregen weet van die geruchten en ze besloten in het najaar van 1916 een verdedingslinie op te trekken van het Zwin tot in Antwerpen parallel met de Nederlande grens.

De Hollandstellung is een brede zone waarin verschillende linies te onderscheiden zijn, de observatielinie, de invalslinie en de hoofdverdedingslinie. In Oosteeklo vinden we de bunkers van de hoofdverdedingslinie met de mitrailleur bunkers en manschapbunkers. Deze waren met elkaar verbonden met loopgraven en prikkeldraadversperringen.

Sedert de wapenstilstand op 11 november 1918 hebben de bunkers geen functie meer. Een aantal bunkers zijn mits enkele kleine aanpassingen ideale overwinteringsplaatsen voor vleermuizen. Misschien is het ook een idee om een aantal bunkers te Oosteeklo in te richten als overwinteringsplaats voor vleermuizen.

 

lg bunkersoosteekloDSC 1131

lg luchtfotobunker DSC9042

lg bunkerinterieurDSC 4435

lg stalagtietenbunkerDSC 4324

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen