• image
  • image
  • image

Lente in Bulgarije

Terug van twee weken werkvakantie in Bulgarije. Behalve de regen waren de omstandigheden ideaal om in de tuinen te werken van de twee vakantiehuizen in het Noordoosten van Bulgarije. Tussen de werken door heb ik tijdens het ochtendgloren of in de schemering mijn foto - en natuurmomenten genomen. Aangenaam was het als je 's avonds vanop het terras even kan uitblazen en genieten van zingende nachtzwaluwen, nachtegalen en boomkikkers terwijl  ook de groen fluorescerende vuurvliegjes beginnen te vliegen.

Het landschap zag er nu opvallend groen uit, net zoals in België was de lente in Bulgarije ook zeer nat. Op zich geen erg, integendeel de laatste jaren is ook de verdroging in Zuidoost-Europa een thema geworden. 

De zoogdieren hut deed zijn naam terug alle eer aan. Driemaal heb ik plaats genomen in de hut en tweemaal was het bingo. Het landschap in de vallei van de foto hut stond nu in bloei en bijgevolg was ik zeer gemotiveerd om in dit kader dieren te fotograferen. De eerste avond in de hut zag ik voor het eerst 2 jakhalzen in de verte, omstreeks half 9. Enkele minuten later kwam er eentje van tussen het struikgewas terug tevoorschijn, een stuk dichter nu. Het dier had waarschijnlijk het vlees geroken dat ik klaargelegd had en inspecteerde op een zeer behoedzame wijze het terrein om uiteindelijk met het stuk vlees aan de haal te gaan. Ik had enkele opnames kunnen maken maar het kan natuurlijk altijd beter. Enkele dagen later was ik terug in de hut maar dan had ik niks gezien. De volgende ochtend in alle vroegte zat ik terug in de hut. Na een half uurtje zag ik iets bewegen tussen de struiken en opeens kwam een reegeit de helling afgedaald, hiervoor kom je niet naar Bulgarije maar altijd leuk om zo een dier in al zijn glorie te kunnen zien. Omstreeks 8u kwam er terug een jakhals in beeld, gedurende ongeveer 2 uur kon ik het dier regelmatig waarnemen en heb toen terug opnames kunnen maken met nu veel lagere iso waarden dan enkele avonden voorheen. Het moet gezegd, het is zeer comfortabel in die omstandigheden te fotografen met de systeemcamera omdat die helemaal geen lawaai maakt, dit was onder andere ook de reden waarom ik gedurende een lange tijd regelmatig het dier kon zien. Natuurlijk moet je stil zijn en je objectief traag bewegen. Wanneer het dier in de andere richting te zien is laat je het moment best passeren i.p.v van vlug je objectief te richten op het dier want dit kan nefast zijn voor je fotokansen van dat moment. Om bij het thema van de jakhals te blijven, deze week zag ik voor het eerste een jakhals tijdens het ontbijt in de tuin. Ook voor het eerst hoorde ik op misschien 10 meter van mij 2 grommende jakhalzen. Vanwege het dichte struikgewas kon ik de dieren niet zien en dit was in de omgeving van de foto hut met poel nabij het vakantiehuis. Twee jaar geleden heb ik jonge jakhalzen kunnen fotograferen vanuit de foto hut die kwamen drinken. Ik maak me sterk dat jakhalzen nu terug jongen hebben op de helling achter het vakantiehuis. Ik hoop de dieren nog te kunnen fotograferen in de loop van de zomer. 

Af en toe waren er stevige onweders in de namiddag of avond, de volgende ochtend zijn de valleien dikwijls gehuld in mist. Dit is het moment om vlinders te zoeken en te fotografen. Blauwtjes en phegeavlinders waren alom tegenwoordig. In die omstandigheden heb je de tijd om het juiste standpunt te zoeken en op die manier kan je creatief bezig zijn met je onderwerp. Ook zijn die omstandigheden ideaal om landschappen te fotograferen. In het Rusenski Lom natuurpark waan je je soms in één grote bloeiende rotstuin. 

Regelmatig ontdek ik nog nieuwe gebieden die ik graag deel met de gasten van de fotoreizen. Op die manier is ook geen enkele foto - of natuurreis dezelfde.  Dikwijls zijn die terreinen enkel te bereiken met een degelijke 4x4. De Landcruiser is bijgevolg het ideale transportmiddel om tijdens de fotoreizen ons te verplaatsen in dit onherbergzame gebied. De volgende fotoreis zal doorgaan van 13 september tot 20 september in samenwerking met Starling. Er zal aandacht zijn voor zowel macro, als landschap en wildlife. Voor meer info kan je me steeds een mail sturen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

lg jakhalsDSC 9078.jpglr

lg reeDSC 9041.jpglr

lg ruslomDJI 0204.jpglt

lg blauwtjeDSC 8929.jpglr

lg phangeavlinderDSC 9184.jpglr

lg rusenskilomDSC 8797.jpglr

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen