• image
  • image
  • image

Gieren en jakhalzen in het Balkangebergte.

In juli was ik in het Balkangebergte in de omgeving van Kotel waar ik een bergflank huur van de NGO, Fund for Wild Flora and Fauna. Het is een prachtig gebied waar ik telkens met veel goesting kom. Sedert een jaar heb ik een samenwerking met de NGO die voornamelijk bezig is met de herintroductie van gieren in Bulgarije. Zo zal men de komende jaren focussen op de herintroductie van de lammergier. In de omgeving van Kotel broeden ongeveer 25 paar vale gieren en enkele paren monniksgieren. In totaal zijn er meestal een 80 vale gieren en 18 monniksgieren  in de omgeving aanwezig.

In afwachting van de container die in de toekomst zal geplaatst worden op de voederplaats maak ik gebruik van een schuilhut van Buteo Photogear die ik camoufleer. Op vraag wordt met de 4x4 pickup slachtafval aangevoerd waarbij ik het tijdstip van voederen bepaal. Tot nu vind ik het interessant om te voederen in de late namiddag. Op die manier heb ik 2 foto momenten, tijdens de avond en in de vroege ochtend. Dit om 2 redenen, natuurlijk heb je dan het mooiste licht en dan zijn ook de zoogdieren als jakhals en vos en hoop ook ooit op wolf actief. 

In de loop van de dag ben ik eerst enkele uren bezig met het plaatsen van de schuilhut waarbij het camoufleren van de hut de meeste tijd inneemt. Het slachtafval wordt gedeponeerd op een afgesproken plaats en daarna duik ik direct de hut in en is het spannend afwachten. Steeds komen eerst de 5 honden van de NGO boerderij hun buikje vol eten. Omstreeks 20u komen de eerste jakhalzen. De eerste jakhalzen zijn voorzichtig en blijven aanvankelijk op veilige afstand tot de honden genoeg hebben en zich terugtrekken in de vallei bij de boerderij. Maar de laatste keer was er toch een jakhals die het op zijn heupen kreeg en ging de honden agressief te lijf. Grommend en met opgetrokken lippen liep hij naar de honden die braafjes de aftocht bliezen. De jakhalzen en raven kregen op die manier vrij spel. In de loop van de avond telde ik op een gegeven moment wel 8 jakhalzen. Het agressieve mannetje, het alfa mannetje, joeg ook regelmatig soortgenoten weg. Het was duidelijk dat hij daar was met zijn kroost want naar bepaalde jakhalzen die een stuk kleiner waren was hij helemaal niet agressief. De vale gieren cirkelden intussen al een tijdje in de omgeving en de eerste begonnen te landen op veilige afstand van het voedsel. De één na de andere gier kwam de groep vervoegen tot er zo een 30 - tal vale gieren zich verzameld hadden. Na geduldig observeren of de omgeving wel veilig is komt de eerste vale gier met gespreide vleugels dichter en dichter waarbij ook de overige gieren volgden. Op een gegeven moment storten ze zich op het voedsel en nu werd er naar hartelust gebekvecht. De jakhalzen trokken zich terug maar bleven in de omgeving en probeerden tussen het gierengewoel nog enkele stukjes vlees buit te maken. Dit was mogelijk omdat het agressieve mannetje regelmatig de gieren tegemoet rende zodat  de gieren even plaats maakten. In de loop van de avond trokken de gieren zich terug en namen de jakhalzen het commando terug over. 

Na een korte nacht ging ik terug de hut in een uur voor zonsopgang. Eerst waren de jakhalzen die zich terug tegoed deden aan het slachtafval, algauw volgde de meute raven. Dit was dan het sein voor de gieren om in actie te schieten. De wind zat in mijn rug, wat ideaal was om landende gieren te fotograferen, grote vogels landen immers steeds tegen de wind in. De omstandigheden waren ideaal, de zon zat juist boven de horizon en de gieren werden nu ook belicht op de onderzijde. Hetzelfde scenario als de avond voordien herhaalde zich. Eens de gieren het voedsel naderen weken de jakhalzen. Tussen de vele vale gieren waren nu ook 2 prachtige monniksgieren te bewonderen. Op een gegeven moment kwam ook nog een vos een kijkje nemen, die was zeer voorzichtig en wachtte geduldig zijn beurt af.

Kortom het was een spectakel van jewelste waarbij je geen seconde je focus mocht verliezen als natuurfotograaf. Interessant is de interactie tussen de verschillende dieren als de honden, jakhalzen, raven, gieren. 

Wil je ook kansen maken om dit mee te maken vanop de eerste rij? Jaarlijks zal ik een reis organiseren in de herfst naar het Balkangebergte waarbij we naast de gieren en jakhalzen ook oog zullen hebben voor landschapsfotografie want op dat moment zijn de kleuren op zijn mooist.  Ook zal deze reis in de lente plaatsvinden waarbij we ook nog andere dieren en vogels kunnen fotograferen. Nabij de NGO boerderij in de vallei leeft een kolonie siesels, ook nestelt er meestal een hop en aan een waterplas in de buurt is er regelmatig een zwarte ooievaar te zien. Deze reizen worden georganiseerd in samenwerking met Starlingreizen. 

De eerstvolgende reis is gepland van 23 tot 30 oktober en er zijn nog 2 plaatsen vrij. Deze foto's kwamen tot stand met medewerking van Buteo photogear www.buteophotogear.nl 

Voor meer info, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

lg balkankotel DSC 1082 kopiëren

Dit is een foto genomen vanop de voederplaats richting de vallei. In de vallei zie je de NGO boerderij. 

lg 2schuilhutDSC 2870 kopiëren 2lr kopiëren

Een Buteo photogear schuilhut, rechts de hut helemaal gecamoufleerd en klaar voor het fotograferen van de gieren, jakhalzen en raven. 

lg jakhalslrbestDSC 3600 kopiëren

De eerste jakhals komt een kijkje nemen.

lg jakhalsraafDSC 4748 kopiëren

Jakhals tussen de raven

lgvalegierDSC 1558 kopiërenlr

De eerste vale gieren komen aangevlogen

lg monniksgierDSC 5714 kopiëren

Ook leven er enkele koppels monniksgieren

lg jakhalsDSC 3103 kopiërenlr

Het jakhals alfa mannetje in dreighouding

lg valegierraafDSC 5174 kopiëren

Een vale gier met een aanvliegende raaf in het eerste licht

lg monniksgierDSC 5683 kopiëren

De monniksgier broedt na een afwezigheid van meer dan 30 jaar terug in het Balkangebergte dankzij de NGO Fund For Wild Flora and Fauna

lg vosDSC 3243 kopiërenlr

De vos kijkt de kat uit de boom

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen