• image
  • image
  • image

Jakhalzen in het Balkangebergte

Onlangs was ik in Bulgarije om alles in gereedheid te brengen in functie van het nieuwe seizoen. De eerste dagen was er matige nachtvorst met overdag een staalblauwe hemel en positieve temperaturen. 

Na enkele dagen zag ik op de weerberichten dat er kans was op sneeuw en hals over kop vertrok ik naar het Balkangebergte waar ik een terrein huur met een hut om gieren, arenden en jakhalzen te fotograferen. Met de NGO Fund For Wild Flora and Fauna heb ik een samenwerking en zij voorzien op mijn vraag, slachtafval of een karkas op de voederplaats. Er was een karkas van een koe voorhanden en het was mogelijk om met de 4 x 4 naar boven te rijden. Het karkas werd ter plaatse gebracht en ik nam plaats in de hut. De dode koe lag op de 30 meter van de hut. Het was die dag zwaar bewolkt met af en toe sneeuwval. Dikwijls zag ik de dode koe niet liggen vanwege de mist. Behalve het silhouet van de koe met op een gegeven moment een silhouet van een raaf op de koe heb ik niks anders gezien. De volgende ochtend was ik al zeer vroeg in de hut. Het was een heldere hemel, de sterren waren niet te tellen en het landschap lag er maagdelijk wit bij. Vol spanning nam ik plaats in de hut. Raven waren al vroeg bij het karkas, dat was een goed teken, want door hun aanwezigheid worden andere prooidieren verwittigd dat er iets te rapen valt. De mensen van de NGO hadden mij ook geïnformeerd dat er 4 wolven in de buurt gesignaleerd zijn. 

Nog voor zonsopgang zag ik een jakhals, zeer voorzichtig liep hij richting het karkas. Hij liep eerst wat rond om de omgeving te checken. Uiteindelijk naderde de jakhals de koe en snoof eerst aan één van de poten. Inmiddels kwamen de eerste zonnestralen tevoorschijn en het gras doorheen het witte landschap werd nu magisch oranje. De jakhals klom op de koe om de huid verder los te scheuren in het eerste licht, dit was de perfecte timing. De romp was al een weinig opengesneden door de mensen van de NGO. Op een gegeven moment kwam er een tweede jakhals en samen verdwenen ze in het struikgewas. Later kwam één van de twee jakhalzen terug en joeg de raven weg maar die wisten van geen wijken. Kortom dit was een top natuurervaring. 

Voor meer info betreft de natuurreizen in het Balkangebergte kan je gerust een mailtje sturen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

lg jakhalsDSC 3693 kopiëren 2blog

lg jakhalsblogDSC 3792 kopiëren 2blog

lg jakhalsDSC 4070 kopiëren 2blog

lg jakhalsblogDSC 5402 kopiëren 2blog

lg jakhalsDSC 5747 kopiëren 2blog

lg jakhalsraafblogDSC 4858 kopiëren

lg raafDSC 5160 kopiëren 2blog

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen